Waarom vierkant of verticale video op social media?

 

Met verticale video’s, zorg je ervoor dat kijkers hun smartphone-scherm niet hoeven te draaien. Je neemt méér schermruimte in, ten opzichte van een horizontale video.  Steeds meer volgers kijken via mobiel op hun social media kanalen, met verticaal en vierkant beeld dring je meer binnen bij je kijkers, je video vult het hele scherm.

Waarom zijn mobiele kijkers zo belangrijk?

Meer en meer gebruikers kijken vanaf hun mobiel. Je hebt deze altijd bij je waardoor je er even snel op kunt kijken. Veel volgers checken wel 10 tot 50 keer per dag hun social media kanalen. Zij willen snel informatie tot zich krijgen. Het zit ‘m dus met name in de snelheid waardoor kijkers hun scherm niet (meer) draaien naar horizontaal. Daarnaast staan onze handen in een stand die het niet toelaat om een ‘breed’ voorwerp op te pakken. Test het zelf maar eens uit hoe je een voorwerp met één hand oppakt, je pakt instinctief altijd het smalste deel vast.

omdat er steeds meer mobiele kijkers zijn, heeft verticale video de voorkeur


Tips voor verticale en vierkante video:

  • mensen kijken graag video’s, vertel je verhaal duidelijk, maak vooraf een plan

  • kom ‘to the point’ in je video

  • niet alle social media kanalen zijn klaar voor verticaal beeld, ga op onderzoek uit

  • Instagram TV is perfect voor verticale video’s

  • Facebook omarmt verticale en vierkante video

  • Youtube rolt verticale video flink uit


Moet je video’s ondertitelen?

Je kunt verrassen door juist niet alles te ondertitelen, maar het wordt wel steeds makkelijker om met speciale apps je video direct te ondertitelen. Probeer in de eerste shot te prikkelen, waardoor kijkers je video ‘openen’ en bekijken. Het ‘openen’ van de video is goed voor de waarde die het social media kanaal aan je bericht toekent. Dit heeft te maken met het algoritme waar ik eerder over schreef.

ondertitel je vierkante of verticale video voor de stille kijkers

Trouwe volgers zullen je video’s graag bekijken wanneer jij waardevolle informatie geeft; tips en adviezen.
Bedenk bij de ondertiteling dus goed met welke tekst jij de kijker wilt prikkelen, dat kan bijvoorbeeld al met enkele steekwoorden, of door het stellen van een vraag in de ondertiteling of titel. Check het InstagramTV kanaal van Social Monday voor video’s.


De toekomst van verticale en vierkante video?

Het gebruik van smartphones en de snelheid waarmee we informatie willen, zorgt ervoor dat we meer en meer verticaal beeld willen zien. Sowieso zal video steeds meer het social media landschap domineren. Je verhaal vertellen in video, en echt contact maken met je volgers.
Verticaal filmen vergt een andere techniek dan horizontaal filmen. Handige video apps zijn een uitkomst wanneer je ze optimaal benut. En als je dan precies weet met welke beelden en welke informatie jij jouw volgers kunt verrassen, dan zul je goed zichtbaar worden/zijn.
Ga ook in je video’s altijd voor echt, mensen doen zaken met mensen.

 

Social Monday Mieke Langenhuizen

Je las een blog van Social Monday

Interesse in een social media training? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.