Verificatie LinkedIn Profiel: tips, stappenplan, en meest voorkomende problemen

 

LinkedIn stelt een officiële verificatie in, en is ook voor Nederlandse profielen beschikbaar. Met onderstaande stappen zie je precies hoe het werkt. Ook geef ik je tips wanneer verificatie niet lukt. LinkedIn profiel verifiëren heeft voordelen en nadelen.

Waarom is LinkedIn Profiel verificatie belangrijk?

LinkedIn vindt het belangrijk dat jij echt bent zodat je betekenisvolle gesprekken met een echt persoon voert. Als je het Verificatie-symbool op je profiel hebt, betekent dit dat je verificatie is bevestigd. Als je dat hebt gedaan, weten anderen zeker dat jij bent wie je zegt te zijn. Als anderen ook geverifieerde info hebben, helpt dat bij het opbouwen van een betrouwbare groep connecties. Zo kun je goed overwegen met wie je connecties maakt.

 

Tips voor verificatie LinkedIn Profiel

 

Met de opkomst van AI gegenereerde personen die niet meer van echt te onderscheiden zijn, vind ik dit een goede stap van LinkedIn!

Om je enigszins gerust te stellen, verificatie met paspoort doorloop je online bijvoorbeeld ook bij o.a. KNAB, DeGiro en bij Ticketmaster. Online kun je eigenlijk alles regelen, ons leven speelt zich voor een groot deel online af. En daarmee wordt het steeds meer gebruikelijk dat verificatie ook online geschiedt. Maar…. blijf waakzaam en kritisch!

LinkedIn heeft nu verschillende manieren om identiteit op echtheid te checken:

  1. Voor de VS, Canada, en Mexico: beschikbaar voor leden met een geldig ID en telefoonnummer uit die landen.

  2. Leden met een geldig paspoort met NFC van de overheid. Een NFC chip is verwerkt in je paspoort en scan je met je eigen telefoon tijdens het verificatieproces.

Via deze link lees je wat de Rijksoverheid zegt over de NFC chip in je paspoort.

Note: de NFC Chip is o.a. voorzien van je burgerservicenummer (BSN). Het BSN staat niet meer op de chip in identiteitskaarten uitgegeven vanaf 1 augustus 2021 en in paspoorten uitgegeven na 30 augustus 2021. Dit en meer lees je in bovenstaande link van de Rijksoverheid.



Het stappenplan voor verificatie

Voor verificatie zet LinkedIn de gegevensverwerker Persona in. Ga niet zomaar akkoord met het verwerken van je gegevens. Het valt me op dat je vooraf best wat moeite moet doen om via LinkedIn te achterhalen wie of wat Persona is. Pas wanneer je IN het verificatieproces zit, zie je onderin een link naar de site en voorwaarden van Persona. Via deze link kom je op de site van Persona en vind je meer informatie.

Ik vroeg LinkedIn of Persona een door de Nederlandse overheid goedgekeurde gegevensverwerker is. Het antwoord dat LinkedIn daarop gaf zie je in onderstaande afbeelding:

 
 



Paspoort of ID bij de hand? Prima, maar bekijk eerst alle screenshots in dit artikel en lees door tot het einde. Wil je daarna doorgaan? Ga dan naar je profiel en klik op ‘Laat u verifiëren’. Verificatie loopt via de app Persona. Persona is dus een externe tool waardoor niet alle gegevens bij LinkedIn terecht komen.

Via deze link lees je wat LinkedIn zegt over de gegevensverwerker Persona.

Overigens kon ik ook zelf nergens op het internet gevonden krijgen of de Nederlandse overheid de gegevensverwerker Persona kent, aanbeveelt of goedkeurt.

Je wordt nu doorgestuurd naar het verificatieproces van Persona die zich via de LinkedIn-app opent. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

1.     Ga akkoord met de identiteitsgebruiksvoorwaarden en het privacy beleid van Persona, zie onderstaande afbeeldingen. 

2.     Neem een foto van uw NFC-paspoort, zie afbeelding.

3.     Scan de NFC-chip in de achterkant van je paspoort, Deze chip is niet zichtbaar met het oog, maar je telefoon detecteert deze wel

4.     Neem een foto van jezelf. Beweeg je hoofd verschillende kanten op tijdens het proces.

5.     Klik op Ja, delen om de verificatie en bepaalde gerelateerde gegevens te delen met LinkedIn.

Als de naam op je ID of paspoort overeenkomt met de naam op je LinkedIn-profiel, wordt je identiteitsverificatie op je profiel weergegeven. De informatie over je paspoort zelf is niet zichtbaar, maar LinkedIn kan evt. wel het land waarin je paspoort is afgegeven op je profiel weergeven. Onderstaand zie je de afbeeldingen van bovenvermelde stappen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

Afwijzing LinkedIn verificatie

Helaas kan je verificatie om verschillende reden afgewezen worden. Na afwijzing verdwijnt (tijdelijk) op je profiel de verificatiemelding ‘Laat u verifiëren’. Onderstaand de meest voorkomende afwijzingen.

Staan er doopnamen in je paspoort en gebruik je je roepnaam op LinkedIn, dan heb je net als ik een probleem. Mijn doopnamen zijn volledig anders dan mijn roepnaam Mieke. Daarmee werd mijn verificatie afgekeurd. Inmiddels ligt dit probleem als melding bij LinkedIn Help. Verderop lees je het antwoord dat ik van LinkedIn Help kreeg.

 

Problemen die anderen ervaren:

  • meisjes-achternaam komt niet overeen met de getrouwde achternaam

  • jongens-achternaam komt niet overeen met de getrouwde achternaam

  • verificatie-geboortedatum komt niet overeen met paspoort-geboortenaam

  • je krijgt de melding dat je 18+ moet zijn, terwijl je dat gewoon bent

Zoals je leest, zitten er nog verschillende bugs in het systeem. Mocht je andere problemen ervaren, neem dan via deze link contact op met LinkedIn en maak melding van het probleem.

Wat doet LinkedIn met de foutmelding?

Na mijn melding geeft het LinkedIn Help Team, het volgende aan: “Zoals ik met mijn team heb besproken, zou ik willen dat ik je hier kon helpen, maar dat kan ik vanaf nu niet in deze situatie.   We hebben die specifieke functionaliteit niet beschikbaar, maar ik heb je suggestie ter overweging naar ons productteam gestuurd. Als veel van onze leden om dezelfde verbetering vragen, doen we ons best om het voor elkaar te krijgen. Door het grote aantal suggesties dat we ontvangen, kunnen we echter geen tijdlijn aangeven”.

 

Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 

Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.