Zakelijk vloggen met je smartphone: 5 tips voor beginners
Wil je starten met zakelijk vloggen of zakelijke video’s voor je social media kanalen, dan lijkt dit moeilijk, maar dat is het niet. Wat je nodig hebt is een dosis lef en energie! Wat ga je zeggen, wat is je boodschap en wat wil je graag dat de kijker onthoudt? Vervolgens heb je de technische aspecten, licht, geluid. Gelukkig is er enorm veel mogelijk met je smartphone.
Tip 1: Geluid
Goed geluid is enorm belangrijk om verstaanbaar te zijn voor de kijker. Sluit een microfoontje aan op je smartphone, zo ben je goed verstaanbaar. Let op dat je niet te veel omgevingsgeluiden hebt van treinen, auto’s of kinderen. Een ruimte die galmt is niet prettig voor de luisteraars, kijk daar vooraf goed naar en test het eerst. Het merendeel van de mensen kijkt mobiel, ben daar bewust van. Een dasspeldmicrofoon zoals de Rode Smartlav + of de Lavalier Saramonic SR-LMX1+ zijn prettig om mee te werken. Deze microfoontjes zijn compact, makkelijk mee te nemen en voorzien van windkapje.
gebruik een microfoon zodat je goed verstaanbaar bent
Tips voor zakelijk vloggen:
check geluid en het licht vooraf, maak een proefopname
mensen kijken graag video’s, vertel je verhaal duidelijk, maak vooraf een plan
kom ‘to the point’ in je video, kort en krachtig
op welke kanalen plaats je de video
videoformaat, verticaal, horizontaal, vierkant, hier zie je een voorbeeld
bewaar de leukste bloopers
Tip 2: Licht
Film bij daglicht, dat kijkt het prettigst. Je kunt ervoor kiezen om in de buitenlucht de opnames te maken, of in de buurt van een raam waar daglicht binnen valt. Test ook hier weer vooraf hoe het er op video uitziet, maak een proefopname. Je video is veel sneller klaar bij het juiste licht, dan wanneer je achteraf nog met filters moet werken.
goed daglicht zorgt voor natuurlijke belichting
Zorg ervoor dat het licht goed op je gezicht valt, maar let op dat je bij volle zon niet overbelicht raakt. IPhones hebben een lock systeem om belichting vast te zetten. Plaats je vinger vast op het scherm tot je een geel kader ziet (AE/AF-vergrendeling). Wanneer je alleen gedeeltelijk wilt belichten dan doe je dat door 1 x op je scherm te tikken. Er verschijnt nu een zonnetje, dat zonnetje kun je vervolgens weer met je vinger schuiven voor meer/minder licht.
Tip 3: De camera van je smartphone
Kijk in de camera en niet op het scherm waar je jezelf ziet. Wanneer je recht in de camera kijkt, richt je je rechtstreeks tot je kijker en maak je echt contact. Plak eventueel het scherm af met een kattebel, zodat je niet steeds naar jezelf kijkt, maar in de camera kijkt.
Tip 4: gebruik een statief
Ik raad je aan om een statief te gebruiken omdat stilstaand beeld prettiger kijkt dan bibberend beeld. Ik maak o.a. gebruik van de Benro BK 10. Een driepoot statief waarmee je je smartphone zowel verticaal als horizontaal plaatst. De Benro BK 10 is tevens te gebruiken als selfiestick en heel handig is de afstandsbediening op bluetooth. Met deze afstandsbediening kun je net wat creatiever je video maken, ook handig voor foto’s op afstand.
Ga in je video’s altijd voor echt, mensen doen zaken met mensen, en zo leert de kijker jou en jouw bedrijf het beste kennen.
met een statief heb je stabieler beeld
Tip 5: Handige app’s voor het bewerken van video
App’s voor het creëren en bewerken van video zijn er in overvloed. Kijk in de App Store of Google Play Store en typ in de zoekbalk ‘videobewerking’. Vervolgens zie je enorm veel keus, zowel gratis als betaald. Enkele suggesties om mee te werken zijn:
I-Movie
Quick
Adobe Première Rush
Splice